Det är sommar och då har man ju lite mer tid att undvika dagens ljus genom att sitta inne och läsa böcker om häxkonst. Just nu läser jag bland annat Gemma Garys utmärkta bok Traditional Witchcraft: A Cornish Book of Ways som handlar om häxtraditioner och tekniker från Cornwall.

I kapitlet som handlar om häxans praktik finns ett avsnitt om ”andehus”, en sorts mobil, som sätts samman för att hålla småfolket och annat oknytt sysselsatta så att de inte ska fara runt i hemmet och hitta på bus såsom att snatta små saker och liknande. I Gemma Garys version konstrueras andehuset av tråd, speglar, fjädrar, små ben och stenar med naturliga hål i och så vidare. Kort och gott: man väljer saker som kan tilltala alfer och småfolk.

Vad jag vet så finns ingen direkt motsvarighet i vår Nordiska folkmagiska tradition, men jag råkade snubblade över någonting som kallas Himmeli på finska (Oro på Svenska. Jag är dock osäker på om det bara är ett namn eller om man faktiskt åsyftar känslan av oro.) och som kanske kan användas på samma sätt.

Himmeli

En Himmeli skapas främst av halm, men även vasstrån eller sugrör och liknande kan användas tillsammans med färgade band, pappersfigurer, reflekterande material, glasbitar, pärlor och liknande.

Tillverka din egen Himmeli med intentionen att den ska vara ett hus eller en lekstuga för småfolket, bjud sedan in dem att husera fritt i mobilen istället för att sno dina ärvda örhängen eller skrämma katterna. Förutom det praktiska användningsområdet är det lilla konstverket dessutom dekorativt!

Spana in den här videon (på engelska) för att få lite hjälp att börja göra en enkel Himmeli: